Hlavní informace

220926 prednaska Gravitacni vlnyCo se stane při srážce dvou černých děr? Jak to dokážeme zjistit, i když se to stalo miliardy světelných let daleko? Nejen o tom bude v pondělí 26. září 2022 od 19:30 v podniku Kafe nůžky papír povídat Josef Bobek, který na Jaderce studuje částicovou fyziku. Přednáška je součástí projektu Science to Go!, který se snaží zpřístupňovat vědecká témata veřejnosti.

Srážka černých děr s nepředstavitelně velkou hmotností, která uvolní extrémní množství energie, rozvibruje samotný čas a prostor. Posluchači se také dozví, že hmota kolem nás je tak trochu iluzí a jaká je podstata toho, co nás ve skutečnosti obklopuje.

Popularizační přednáška představí fyzikální témata tak, aby zaujala i jedince, ve kterých slovo fyzika nevyvolává zrovna pozitivní pocity. Nicméně fyzika je mimořádně široký pojem skrývající velmi zajímavé a atraktivní oblasti a je řada lidí, kteří je umí podat poutavě a zajímavě. A kdyby posluchači čemukoli nerozuměli, stačí se zeptat.

Navíc bude přednáška v kavárně Kafe nůžky papír (Na Zámecké 597/11), takže nebude nouze do dobrou kávu či čaj, ale třeba i pivo nebo víno.

Můžete se registrovat v události na Facebooku.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.