Hlavní informace

V průběhu května a června se odehrály dvě důležité cesty do USA a Japonska, které spojovaly kvantové technologie – a zástupci FJFI byli u toho! Podařilo se jim domluvit hlubší spolupráci s univerzitami, ale i s firmami, jako je například IBM.

Prof. Igor Jex z FJFI se na konci června zúčastnil cesty do USA s vládní delegací, kde se kromě jiného řešila spolupráce v oblasti kvantových technologií, AI a kyberbezpečnosti. Do kvantových počítačů se na celém světě investují obrovské prostředky, podobné cesty jsou proto klíčové, aby Česko nezaspalo blížící se technologickou revoluci.

„Výsledkem jednání je prohloubení spolupráce například s IBM a definování výhledu na nejbližší léta. Pro FJFI to představuje další posílení a podporu programů Kvantové technologie a Kvantová informatika,“ dodává profesor Jex.

Skupina vedená ministrem Ivanem Bartošem navštívila ve Spojených státech například Johns Hopkins University, IBM nebo Amazon. 

jex usa 2 ibm 2

Pohled na v současnosti největší kvantový počítač na světě IBM 2 (Watson IBM research center). Foto: Igor Jex

Kvantové počítače by podle současných předpokladů mohly přinést revoluční změny v mnoha oblastech, včetně vývoje nových léků, pokročilých materiálů, energetiky, obrany a umělé inteligence. Mohou také významně ovlivnit prolomení stávajících šifer.

„Naléhavost téhle situace si dobře uvědomujeme a na rozvoji kvantových technologií v Česku aktivně pracujeme,“ uvedl na svém facebooku po cestě do USA místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. 

Bartoš také uvedl, že jedním z témat jednání v USA byla možnost otevření nového výzkumného centra IBM pro kvantové technologie v Česku a také rozšíření memoranda o spolupráci mezi Českou grantovou agenturou a National Science Foundation o téma kvantových technologií.

jex usa 4

Česká delegace v USA. Foto: facebook Ivana Bartoše

Cesta do Japonska

Spolupráce s Japonskem v oblasti kvantových technologií získala další impulz na konferenci organizovanou Tokijskou univerzitou, Univerzitou Palackého a ČVUT. Koncem května odborníci obou zemí představili výsledky své vědecké práce a diskutovali o dalších možných formách spolupráce.

jex japan 1

Pracovníci FJFI ČVUT (prof. Igor Jex, doc. Martin Štefaňák, Ing. Daniel Štěrba, Dr. Jaroslav Novotný, İskender Yalçınkaya)
a prof. Yutaka Shikano na konferenci. Foto: Igor Jex

jex japan 7

Předchůdce kvantového počítače IBM 1. Foto: Igor Jex

Konference se konala v kampusu univerzity v centru Tokia. V rámci návštěvy došlo i k bilaterálním konzultacím s japonskou stranou ohledně kvantových technologií na velvyslanectví ČR v Tokiu pod záštitou velvyslance ČR v Japonsku Martina Klučara.

jex japan 5

Setkání na velvyslanectví ČR v Japonsku s představiteli poradního výboru vlády (velvyslanec ČR třetí zprava). Foto: Igor Jex

Členové delegace také navštívili několik předních pracovišť jako RIKEN, IBM Japan nebo Fujitsu, které provozují nebo vyvíjí kvantové počítače. Akce se těšila podpoře jak českého tak japonského velvyslanectví a ministerstva zahraničních věcí ČR.

jex japan 4

Kvantový procesor firmy Fujitsu. Foto: Igor Jex

jex japan 8

Kantový počítač Fujitsu. Foto: Igor Jex

ČVUT v kvantové éře rozhodně nespí – v lednu jsme se jako první univerzita v ČR připojili ke kvantové síti IBM a v červnu jsme společně s FIT ČVUT organizovali Quantum Hackaton s navazující konferencí Quantum Day. 

„V kvantové oblasti se během několika let odehraje revoluce, která zasáhne řadu oborů,“ upozornil na nedávné konferenci Quantum Day 2024 rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.