Hlavní informace

ESA-Powered to the Moon pillarsEvropská kosmická agentura (ESA) vyhlásila výběrové řízení na nové astronauty, kteří by se měli zapojit do připravovaných programů. Mezi nimi jsou i cesty na Měsíc a na Mars. Až do 31. března 2021 se mohou hlásit zájemci z 22 členských států ESA, mezi nimiž je také Česká republika. „Věřím, že studenti a zaměstnanci Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze jsou ideálními kandidáty, protože přinejmenším po vědecké stránce mají znalosti, které se hodí nejen na Zemi, ale i na oběžné dráze Země a dále ve vesmíru,“ říká prof. Igor Jex, děkan FJFI.

Nyní má ESA sedm astronautů, z nichž většina byla vojenskými piloty. Je mezi nimi jediná žena. Agentura chce vybrat čtyři až šest osob, dalších 20 by pak mělo tvořit zálohu. Při předchozím otevřeném výběru v roce 2008 se přihlásilo přes deset tisíc uchazečů, do druhého ze šesti kol jich postoupilo 818. Nové výběrové řízení by mělo trvat zhruba 18 měsíců a už jen to bude jistě velmi zajímavou zkušeností pro všechny účastníky. Informace k výběru astronautů jsou na zvláštní stránce.

Agentura nehledá pouze astronauty, ale i řadu dalších profesí. V rámci programu pro mladé absolventy – stážisty (Young Graduate Trainee – YGT) nabízí celou řadu dalších příležitostí v oblasti vývoje, vědy, IT i podpůrných službách. Jsou určené studentům v posledním roce magisterského studia či čerstvým absolventům. Podrobnější informace jsou na webu ESA. V tomto případě je třeba přihlášky podat do 1. března 2021.

Evropská kosmická agentura vznikla v roce 1975, Česko se stalo jejím členem v roce 2008. Astronauti pro cesty na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS využívají služeb Roskosmosu s raketami Sojuz.

ESA-Astronaut selection who can apply pillars

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.