Hlavní informace

Napadlo vás někdy, jak se likviduje jaderná elektrárna po konci životnosti? Tak právě tohle mají na starosti absolventi studijního programu Vyřazování jaderných zařízení z provozu. Jedním z nich je Vojta Šustr, který právě nastoupil do druhého ročníku. Dneškem a také Vojtovým příběhem otevíráme sérii medailonků studentů a absolventů Jaderky, tak se nechte inspirovat!

Vojta Sustr

Ahoj, jmenuji se Vojtěch Šustr a je mi 21 let. Právě jsem nastoupil do druhého ročníku bakalářského programu Vyřazování jaderných zařízení z provozu na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI) ČVUT. Rád bych vám přiblížil, proč jsem se rozhodl studovat tento obor a proč byste měli zvážit studium na FJFI i vy.

Jak jsem se dostal k jaderným vědám
Studoval jsem na osmiletém gymnáziu Gymnázium prof. Jana Patočky v Jindřišské ulici, kde jsem získal pevné základy v matematice a fyzice. Už tehdy mě fascinovala přírodní věda a technologie, což mě vedlo k rozhodnutí věnovat se studiu exaktních věd i na vysoké škole. Když jsem hledal ideální obor, narazil jsem na vyřazování jaderných zařízení z provozu. Téma jaderné energie a její bezpečné ukončení mě velmi zaujalo.

Proč FJFI?
FJFI nabízí nejen špičkové vzdělání, ale také přátelskou a podpůrnou komunitu studentů a pedagogů. Od prvního dne jsem se cítil součástí něčeho většího – skupiny lidí, kteří sdílí můj zájem o vědu a touhu po poznání. Fakulta poskytuje nejen teoretické znalosti, ale také praktické zkušenosti v laboratořích a na odborných stážích, což považuji za klíčové pro budoucí kariéru. Zároveň mě na dnech otevřených dveří uklidnili studenti i pedagogové, že pokud bych v průběhu studia zjistil, že tíhnu k jinému oboru, není žádný problém přestoupit během studia pod jiný program, kterých fakulta nabízí mnoho.

Moje zkušenosti a co mě baví
Studium na FJFI je náročné, ale velmi naplňující. Každý den se dozvídám něco nového a cítím, že skutečně přispívám k důležitým otázkám našeho světa. Fakulta mě hned v druhém semestru poslala na mezinárodní kurz pro vyřazovače jaderných zařízení z provozu (NIRM – Nuclear Industry Risk Management). Na konci srpna jedu na letní školu SÚRAO, kterou naši pedagogové velmi doporučovali. V listopadu pojedu do Belgie na mezinárodní kurz MARAWAS – Management of Radioactive Waste.

Proč studovat exaktní vědy?
Vidím velký problém v nedostatku pracovníků vzdělaných v exaktních vědách. Exaktní vědy jsou klíčem k řešení mnoha globálních problémů, od energetické bezpečnosti po vývoj nových technologií. Studium na FJFI vás připraví na kariéru, která má skutečný dopad na společnost. Ať už vás zajímá fyzika, chemie, informatika nebo matematika, FJFI vám poskytne pevné základy a možnosti pro další růst.

Připojte se k nám!
Pokud vás baví věda a technologie a chcete se podílet na formování budoucnosti, je FJFI tím správným místem. Fakulta nabízí široké spektrum oborů, kde si každý najde to své. A nejlepší způsob, jak se přesvědčit, je přijít se k nám podívat. FJFI pořádá mnoho veřejných akcí, jako jsou Dny otevřených dveří, Dny lékařským fyzikem, Týden vědy na Jaderce, Den s lasery a fotonikou, prohlídky tokamaku a reaktoru nebo Noc na Jaderce, kde přednáší mnoho vědců a popularizátorů vědy o nejrůznějších tématech.

Doporučil bys studovat Jaderku? Pro koho naopak myslíš, že Jaderka není?
Rozhodně bych studium na Jaderce doporučil každému, kdo má zájem o vědu, technologii a chce se podílet na řešení významných globálních problémů nejen v oblastech jaderné fyziky. Pokud vás baví matematika, fyzika, chemie nebo informatika a rádi hledáte inovativní řešení, je FJFI skvělým místem pro vás. Na druhou stranu, pokud se necítíte komfortně v náročném a intenzivním studijním prostředí a hledáte spíše humanitně zaměřené obory, Jaderka pro vás pravděpodobně nebude ideální volbou.

Věnuješ se nějakým aktivitám mimo Jaderku?
Ano, mimo studium na Jaderce se věnuji také různým dalším aktivitám, zejména sešlosti s přáteli a rodinou. Ve volném čase se věnuji tanci a turistice, což mi pomáhá udržovat rovnováhu mezi studiem a osobním životem.

Jaký je studentský život na FJFI?
Studentský život na FJFI je velmi pestrý a dynamický. Kromě náročného studia je zde mnoho příležitostí k zapojení do různých aktivit a setkávání s ostatními studenty. Studentská Unie pořádá téměř každý čtvrtek nějakou akci: Pub quiz, stolní hry a jiné sešlosti. Nabízí také mnoho sportovních aktivit v rámci sportovního týmu Tralalalala. Někteří cvičící dokonce zavádění i takzvaný "pivní zápočet", kde se studenti s cvičícími scházejí v hospodě a sdělují si své zážitky a radosti ze života. Atmosféra na fakultě je přátelská a podpůrná, což vytváří ideální prostředí pro osobní i akademický růst.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.