Hlavní informace

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská
Břehová 7, 115 19 Praha 1

Na ČVUT v Praze se středoškoláci mohou na jeden den stát lékařským fyzikem

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT vPraze (FJFI) pořádá ve středu 18.ledna 2017 od 10.00 hodin akci Den lékařským fyzikem. Středoškolákům na něm přiblíží unikátní studijní obor Radiologická fyzika, kombinující fyziku a medicínu. Aplikace ionizujícího záření nacházejí v posledních letech vysoké uplatnění především vprůmyslu a medicíně.

Myslíte si, že fyzik a práce v nemocnici je nesmysl? Nechte se přesvědčit o opaku na FJFI ČVUT (Břehová 7, Praha 1), kde na katedře dozimetrie a aplikace ionizujícího záření (KDAIZ) lze prožít den jako radiologický fyzik. Zjistíte, že v nemocnicích nejsou „jen“ lékaři a sestry. Zcela nepostradatelným členem jejich týmu musí být mj. právě radiologický fyzik. U nás i ve světě přibývají specializovaná léčebná centra využívající ionizační záření. Vnich je zapotřebí stále více specialistů, kteří se starají o rentgeny, klinické urychlovače a o další vybavení. Tedy odborníků, kteří zajistí radiační ochranu a v neposlední řadě naplánují léčbu pacientů. KDAIZ jako jediná katedra vČR nabízí uchazečům atraktivní, rychle se rozvíjející obor Radiologická fyzika. Právě jeho absolventům se otvírá cesta do světa medicíny. „Radiologický fyzik je úžasné povolání, které spojuje jadernou fyziku a medicínu, teorii a praxi. Na rozdíl od jiných jaderných oborů můžete i jako fyzik přímo zachraňovat lidské životy. Kromě práce v nemocnici mají absolventi řadu dalších možností uplatnění – ve vědě, komerční sféře nebo ve státní správě,“ říká organizátorka akce Ing. Tereza Hanušová, klinický radiologický fyzik v Thomayerově nemocnici v Praze a vědecko-výzkumný apedagogický pracovník na FJFI ČVUT vPraze.

Bude možné „projet“ CéTéčkem

Den lékařským fyzikem začne na FJFI seznámením s oborem Radiologická fyzika a představením jeho dvou odvětví – nukleární medicíny a radioterapie. Následovat budou praktická cvičení. Při nich si účastníci vyzkouší práci s radionuklidovým ozařovačem, se zubním rentgenem, budou moci cvičně sestavit plán léčby zářením. Program zakončí exkurze do klinické praxe. Na výběr jsou oddělení nukleární medicíny, radioterapie nebo radiodiagnostiky ve špičkových nemocnicích v Praze. Např. ve Fakultní nemocnici v Motole bude možné „projet“ v pozici pacienta tzv. CéTéčkem (samozřejmě bez ozáření).

Akce je určená především pro studenty vyšších ročníků středních škol, ale vítáni jsou i mladší. Podrobné informace o registraci na Den lékařským fyzikem najdete zde.

Kontakt pro média:

Ing. Tereza Hanušová, Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT

tel.: 224358364

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská je jednou z osmi fakult Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). V současné době má deset kateder. Fakulta byla založena v roce 1955 v rámci československého jaderného programu, hlavním cílem tehdy bylo školit inženýry pro jaderný program bývalé ČSSR. Postupně se činnost fakulty rozrostla na široké spektrum matematických, fyzikálních a chemických oborů. Dnes o ní můžeme mluvit jako o fakultě aplikovaných přírodních věd, neboť poskytuje vysokoškolské vzdělání s hlubokým matematicko-fyzikálním základem na tradičně vysoké úrovni. Vyznačuje se individuálním přístupem k jednotlivým studentům, je bezbariérová a díky svému technickému vybavení umožňuje studium i zrakově postiženým. Studenti se aktivně podílejí na práci kateder a vědeckých týmů, naučí se nejméně dva světové jazyky, důvěrně se sžijí s výpočetní technikou a jsou schopni velmi rychlé orientace v mezioborové problematice. Řada z nich absolvuje studijní pobyty na zahraničních univerzitách. Do praxe odcházejí absolventi FJFI všestranně připraveni, jsou to žádaní a vysoce úspěšní odborníci. Katedra dozimetrie a aplikace ionizujícího záření (KDAIZ) je jediným místem v ČR, kde se můžete stát radiologickým fyzikem. Orientuje na aplikace ionizujícího záření v průmyslu, vědě a poslední dvě desetiletí i na jeho aplikace v medicíně.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2016/17 nabízí ČVUT svým studentům 123 studijních programů a v rámci nich 464 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2016 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4200 světových univerzit, ve skupině univerzit na 501. – 550. místě. V oblasti „Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. – 100. místě, v oblasti „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" a „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 201. – 250. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200. Více informací najdete na www.cvut.cz.
FJFI ČVUT v Praze
Břehová 7
115 19 Praha 1
tel.: (+420) 224 358 277
fax: (+420) 222 320 861
www.fjfi.cvut.cz
www.jaderka.cz
IČ: 68407700
DIČ: CZ68407700
Bankovní spojení: KB Praha 1
č.ú.: 19-5373100277/0100

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.