Hlavní informace

FJFI-Skolni reaktor VR-1 VrabecDeset studentů z univerzit z celé Evropy se účastní týdenního kurzu Bezpečného provozu jaderného zařízení, který probíhá přímo u školního štěpného jaderného reaktoru VR-1 Vrabec na Jaderce. Kurz je součástí projektu Evropské jaderné vzdělávací platformy (ENEEP) a vede ho Katedra jaderných reaktorů (KJR) Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI).

V učebnách i přímo u reaktoru se tak v týdnu od 31. ledna do 4. února 2022 s provozem jaderných zařízení seznamuje deset studentů z Itálie, Rumunska, Slovinska, Španělska či Velké Británie. „Studenty nejvíce lákala možnost, že u nás získají nejen teoretické znalosti, ale mohou si reaktor osahat a na vlastní oči vidět, jak se štěpná reakce řídí a co se kdy děje,“ vysvětluje výhody tohoto experimentálního lákadla prof. Marcel Miglierini z KJR, který se na pořádání kurzu podílí.

Platforma ENEEP chystá i další kurzy v oblasti jaderných věd. Společně ji založilo pět univerzit. Kromě ČVUT v Praze jde o Slovenskou technickou univerzitu v Bratislavě (STU), rakouskou Technickou univerzitu ve Vídni (TU), Budapešťskou technologickou a ekonomickou univerzitu (BME) v Maďarsku a slovinský Jožef Stefan Institute (JSI). Projekt ENEEP podpořil Rámcový program pro výzkum a inovace EU Horizon 2020.

 

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.