Hlavní informace

V tomto týdnu převzali odborníci z katedry jaderných reaktorů FJFI nové zařízení od korejské společnosti KHNP – simulátor reaktoru APR1000, který navrhuje firma v tendru pro Jadernou elektrárnu Dukovany. Výkonný a realistický model k výuce reaktorové fyziky získala ČVUT v rámci rozsáhlé vědecké a vzdělávací spolupráce mezi ČVUT a korejskými partnery z jaderných firem, vědeckých ústavů a vzdělávacích institucí. Simulátor od KHNP budou využívat nejen studenti katedry jaderných reaktorů, ale aktivity na simulátoru zapojí také do vzdělávacích kurzů, které KJR pořádá. 

 
IMG 1355
 
KHNP také v současné době ve spolupráci s ČVUT rozvíjí bakalářský, magisterský a doktorský program, který má za cíl vychovat novou generací odborníků zaměřených na provoz jaderných elektráren. Korejská společnost se tak snaží přispět k tomu, aby se v Česku nacházel i po dostavbě nových jaderných bloků dostatek pracovních sil nezbytný k jejich fungování.
 
Korejské společnosti jsou na poli vědy a výzkumu v Česku aktivní již od roku 2016. V roce 2020 byl zahájen první společný projekt energetického výzkumu Technologické agentury ČR a Korejského institutu pro hodnocení a plánování energetických technologií (KETEP) pod vedením Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Korejského ministerstva průmyslu, obchodu a energetiky.
 
IMG 1321
 
IMG 1340
 
Současný společný výzkumný projekt v oblasti energetiky je druhým svého druhu a byl zahájen v roce 2022. Z korejské strany na výzkumu kromě KHNP spolupracují také univerzita Kepco International Nuclear Graduate School (KINGS) a Korea Atomic Energy Research Institute (KAERI).
 
S dokončením výzkumu se počítá v roce 2025. Zástupci všech zúčastněných stran se naposledy sešli v dubnu tohoto roku na společném pražském sympoziu, aby zhodnotili dosavadní výsledky projektu.
 
IMG 1346

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.