Hlavní informace

První a druhé místo obsadily týmy namíchané převážně z Fakulty informačních technologií (FIT) ČVUT, na třetí místo se dostal tým Toobee složený převážně ze studentů Jaderky. Gratulujeme! Na akci, která se konala 24. až 25. června, plynule navázala konference Quantum Day ve středu 26. června. Kvantové dny jsme organizovali a finančně podpořili společně s FIT ČVUT, agenturou Czechninvest, IBM a investičním fondem Tensor Venures. Děkujeme všem partnerům!

První International Quantum Hackathon na půdě FIT ČVUT přilákal 44 mladých talentů z celého světa. Devět studentských týmů dva dny pracovalo na řešení problémů pomocí kvantových technologií. 

DSC 3027 1

Vítězné týmy International Quantum Hackathonu 2024 spolu s organizátory akce Ivo Petrem (FIT) a Aurélem Gábor Gábrisem z FJFI. Zleva – zástupce týmu Toobee (3. místo), tým Tangus (1. místo) a v černém tým Quties (2. místo).

Vítězství si odnesl tým studentů FIT ČVUT a studenta SPŠE Plzeň s názvem Tangus, který navrhl řešení složitého problému rozpoznávání min v mořích a oceánech využitelné pro civilní nákladní lodě a námořnictvo. 

„Mám nějaký klasifikační problém a mám málo vzorků a chci je nějak klasifikovat a k řešení jsme využili kvantový počítač a strojové učení. Víru ve vítězství jsme měli, i když byly i krizové momenty, a jsme rádi, že to vyšlo,“ uvádí za vítězný tým Tangus Ing. Eliška Krátká, studentka FIT ČVUT.

Druhé místo získal tým Quties, reprezentovaný studenty FIT ČVUT, s Quantum radarem jako řešením screeningových technologií v medicíně.

Třetí místo získal tým Toobee, složený ze studentů Jaderky a jednoho z FIT ČVUT, a to za projekt orbitálního úklidu s řešením pomocí kvantové optimalizace a využitím satelitů pro mechanické čištění. Složení týmu: Artem Kandaurov (FJFI), Jiří Viták (FJFI), Samuel Jursík (FJFI), Martin Mašek (FJFI), Michael Wagner (FIT).

„My jsme ti popeláři, kteří sbírají kameny ve vesmíru,“ směje se Michael Wagner za tým Toobee.

DSC 2989 1

Tři vítězné týmy přijal ve čtvrtek 27. června na Pražském hradě Jaroslav Zajíček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky.

QHack HRad

Na Quantum Hackaton navázala konference Quantum Day, která přinesla informace o nejnovějších trendech v kvantových technologiích, příběhy nadějných start-upů a také slavnostní vyhlášení úspěšných studentských týmů předcházejícího International Quantum Hackatonu.

Programu druhého ročníku konference se zúčastnili špičkoví odborníci z vědecké komunity, průmyslu, investorů a vládních organizací, kteří diskutovali o možnostech využití kvantových technologií pro řešení reálných problémů.

Mezi úvodními řečníky byl vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš a ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek. Oba se shodli, že kvantové technologie jsou klíčové a již formují a dále budou formovat naši budoucnost. Konstatovali, že pro to, aby ČR byla v globální konkurenci úspěšná, je nezbytné, abychom intenzivně podporovali oblast výzkumu, vzdělávání a transferu technologií.

„Jednu z klíčových rolí bude hrát vzdělávání. Kvalifikovaní odborníci, a to nejen vysoce kvalifikovaní výzkumní pracovníci, ale také lidé, kteří budou schopni kvantové technologie využívat v každodenním životě. Z hlediska vzdělávání máme v Česku několik vysokoškolských programů, ale stále je to málo,“ uvedl Petr Kavalíř, zmocněnec vlády ČR pro kvantové technologie.

DSC 2840 1

Pro ČVUT jsou kvantové technologie jednou z priorit, proto jsme i tomuto tématu na konferenci věnovali celý diskusní blok. Univerzita se například letos v lednu připojila jako první v ČR do cloudové sítě IBM Quantum.

„Když budeme potřebovat kompetentní lidi, tak máme spoustu extrémně kompetentních inženýrů, kteří se chtějí jen něco doučit. Takže hotový inženýr může přijít a vzít si pár přednášek,“ uvedl na konferenci prof. Igor Jex z FJFI.

DSC 2945 1

Prof. Jex také zmínil, že v Česku chybí ve výuce hlavně zintenzivnění transferů. „Ne, že by neexistovaly, ale nevíme o nich. Chce to, aby firmy s námi komunikovaly, co potřebují, aby se nevytvářela mezera mezi vzděláváním a praxí.“ I proto byla další sekce konference věnovaná investicím do kvantových startupů.

“V agentuře CzechInvest chceme aktivně podporovat rozvoj kvantových technologií, a to prostřednictvím programu Technologická inkubace. V jeho rámci rozvíjíme a uvádíme na trh slibné startupy například v oblasti umělé inteligence, ekoinovací či kreativních průmyslů, které využívají kvantové technologie. CzechInvest bude i nadále aktivně spolupracovat s akademickou sférou, soukromým sektorem a státní správou na podpoře těchto technologií v Česku, které se využívají například v kyberbezpečnosti, finančním sektoru, simulaci v energetice, optice, medicíně nebo vývoji nových materiálů,” uvedl Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest.

Konferencí se prolínala dvě klíčová témata: Investice do vzdělávání budoucích odborníků a také do technologií – a kde na to najít financování. A to pravděpodobně nepůjde bez soukromého sektoru.

“Máme investice v Polsku, Německu i Americe, ale rádi bychom v portfoliu měli i český kvantový startup – bylo by to pro nás jako zapíchnout vlajku na Měsíci,” říká Martin Drdul, general partner Tensor Ventures, který jako jediný domácí fond rizikového kapitálu do takových projektů aktivně investuje. 

Na akci vystoupil i úspěšný kvantový startup; polský matematik Witold Jarnicki představit příběh svého kvantového businessového projektu BEIT. Nemluvil však jen o úspěších, otevřeně přiznával chyby, kterých se projekt dopustil a zdůraznil důležitost různorodého týmu. 

Velké téma, kterému jsme věnovali jeden velký blok, jsou dopady kvantových technologií na kybernetickou bezpečnost.

„Největší hrozba je, že se tomu nebudeme věnovat, což je to, čeho se bojím v ČR, aby nám neujel vlak. Ale tady bych chtěl extrémně pochválit spolupráci s akademickou sférou, a také to, že komerční sektor začal táhnout za jeden provaz. Takže hlavní je nepolevit v tom úsilí, které se nám podařilo nastartovat,“ odpovídá Martin Švík, technologický ředitel IBM pro region severní, střední a východní Evropy. „Jsem extrémně pyšný na všechny, kdo byli součástí hackatonu. Pokud se někdo aktuálně věnuje AI, měl by se věnovat i kvantovým technologiím, protože se může brzy ukázat, že největší přínos bude až z této kombinace,“ uzavírá Švík pozitivní tečkou.

Tato akce byla realizována v rámci projektu Podpora podnikavosti, který je součástí Národního plánu obnovy, komponenty 1.4. Digitální ekonomika a společnost, inovativní start-upy a nové technologie, financovaného z EU Nástroje pro oživení a odolnost.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.