Hlavní informace

V pátek 28. června obdržel Dr. Karel Tesař z katedry materiálů FJFI Cenu francouzského velvyslanectví za 2. místo v kategorii za nejlepší výzkumnou práci v experimentálním biomedicínském a farmaceutickém výzkumu (SANOFI), konkrétně za práci zabývající se funkčními implantáty na bázi hořčíku pro omezení následných operací. Gratulujeme!

OB 6610 high

Foto © Ondřej Besperát

Předávání cen proběhlo za přítomnosti tří nositelů Nobelovy ceny (Jean-Marie Lehna za chemii, Alaina Aspecta za fyziku, Julese Hoffmanna za lékařství), laureáti obdrželi ocenění z rukou francouzského velvyslance Stéphane Crouzata a vědecké atašé Véronique Debord-Lazaro.

Tyto ceny každoročně uděluje francouzská vláda mladým českým vědcům za kvalitu jejich výzkumných prací realizovaných v rámci magisterských či doktorských studií.

OB 6628 high

Foto © Ondřej Besperát

Každoročně se do soutěže hlásí desítky kandidátů z celé ČR, kteří jsou nejprve vybráni svými institucemi a následně předstupují před porotu složenou z českých a francouzských odborníků s obhajobou své práce.

Tři nejlepší uchazeči dostanou finanční odměnu v podobě šeku věnovaného příslušnou sponzorskou společností. První dva výherci navíc od Francouzského velvyslanectví v České republice obdrží stipendium na měsíční stáž ve francouzské laboratoři dle vlastního výběru.

OB 7272 high

Foto © Ondřej Besperát

Slavnostní předávání vědeckých cen probíhá v prostorách Francouzského velvyslanectví v Praze, v Buquoyském paláci. Ceremoniálu předsedá velvyslanec Francie v ČR a Jean-Marie Lehn, nositel Nobelovy ceny za chemii z roku 1987 a iniciátor akce.

Přihlašovací jméno a heslo jsou stejné, jako do USERMAP (nebo KOS).

V případě ztráty nebo zapomenutí hesla či jména se obraťte na vašeho správce IT.